1. Przygotowanie surowej masy kompostowej:
- do 1 m3 skoszonej trawy dodać 0,1 m3 zeszłorocznych liści drzew, drobnych trocin lub sieczki słomianej, 30 – 40 dkg biopreparatu Trigger-4 oraz 0,1 m3 ziemi, całość dobrze wymieszać; lub do 1m3 opadłych liści dodać 3 kg Azofoski, 30-40 dkg Triggera-4 oraz 0,1m3 ziemi i dobrze wymieszać.
2. Kompostowanie w pryzmie:
- z tak przygotowanej surowej masy kompostowej usypać na rozłożonej folii pryzmę o wysokości do 2m, lekko ubić i przykryć plandeką dla zabezpieczenia przed deszczem.
3. Kompostowanie w pojemniku kompostowym:
- przygotowaną surową masę kompostową zasypać do kompostownika, lekko ubić i przykryć kompostownik (nie przesuszać kompostowanej masy).
4. Po miesiącu kompostowania:
- masę kompostową należy wymieszać, aby wyrównać jej wilgotność i można bezpośrednio wykorzystać do nawożenia terenów zielonych: trawniki, parki, zieleńce, kwietniki (kompost szybki o wysokiej zawartości składników nawozowych).
5. Po 3 miesiącach kompostowania
- kompost ustabilizowany, dojrzały, można stosować w drugiej połowie lata.
Kompost można przechowywać do następnego sezonu pod dachem lub na zewnątrz jeśli jest zabezpieczony przed opadami i nie ulegnie rozmyciu.