W procesie kompostowania odpadów wyróżnia się trzy etapy i trzy odpowiadające im rodzaje kompostu:
1. Biostabilizacja ( higienizacja ) – kompost szybki:
- w wyniku masowego rozwoju mikroorganizmów rozłożone zostają „miękkie” części odpadów.
Temperatura może wzrosnąć do 700C (kompostownik), a masa kompostowa staje się podobna do obornika.
Czas trwania tej fazy wynosi 6 do 30 dni, w zależności od warunków kompostowania.
Ten kompost stosuje się jak obornik.
2. Mineralizacja – kompost świeży:
- w masie pozostają mikroorganizmy mineralizujące związki organiczne uwolnione w pierwszym etapie. Temperatura wynosi około 350C (kompostownik), masa kompostowa przerasta grzybami i uzyskuje miałką strukturę.
Czas trwania tej fazy wynosi kolejne 6 do 30 dni.
Ten kompost stosuje się wiosną i w lecie.
Zasila rośliny związkami nawozowymi, zatrzymuje wilgoć i rozkłada się nadal w glebie.
3. Dojrzewanie – kompost dojrzały:
- w masie kompostowej zanikają grzyby, powstaje próchnica, a struktura masy staje się próchniczo – ziemista.
Czas trwania 14 do 60 dni.
Ten kompost można stosować zawsze, gdy chcemy uzupełnić ilość próchnicy w glebie.
Doświadczony ogrodnik wie, jak i kiedy stosować różne rodzaje kompostu.
Etapy powyższe można zaobserwować w zamkniętych pojemnikach kompostowych. W pryzmach proces trwa powoli, dwa pierwsze etapy zachodzą niemal jednocześnie, a higienizację powodują tylko grzyby.